Saturday, April 23, 2016

Tutorial : Buat Tab Menu Yang Simple

Selamat petang kawan-kawan hiphiphorray.. Dah baca aku nak buat tutor apa?? susahkan nak jumpa yang betul-betul faham.. aku pun banyak kali "try and error" tau.. Memang banyak yang dah buat tutor ni tapi maklum lah, otak bebal macam aku ni mana nak faham.. Last-last, aku gabungkan semua tutorial yang blogger dah lain buat.. Maka terhasillah pages seperti di atas ni..Alahaaii, letihnya weiii.. Jom follow step by step okay..

Step 1 : Buat New Pages
1. Buka Dashboard > Pages


2. Tekan pada tab New Pages


3. Klik New Page untuk membuat tajuk pada page korang (Ikut korang nak buat pages apa such as Home, Segmen, Tutorial)

**Contoh seperti di bawah ini
4. maka terhasillah begini (seperti di bawah yee)

STEP 2 : CARA NAK LINK KAN DEKAT BLOG KORANG
1. Dashboard > Layout

2. Next, tekan Add a Gadget macam kat bawah ni

3. Korang klik yang ada petak merah kat bawah ni yee

**Mesti jadi macam ni kan??

4. Kemudian, korang buat macam kat bawah ikut pages apa yang korang buat yeee.. mesti ada simbol | di antara satu pages dengan pages yang lain (untuk asingkan pages yang lain)..


5. Next, ni adalah step yang mana korang nak createlink


**So apabila korang dah klik simbol tu, maka muncullah gambar yang ada bold biru tu (seperti bawah)


STEP 3 : STEP NAK AMBIL URL PAGES
1. Dashboard > Pages (step ini korang akan bukak balik sepertstep 1 tadi)


**Lepas korang klik View, ia akan mucul seperti ini...


2. Copy link seperti di dalam box merah tu mengikut blog masing-masing dan pastekan kat dalam box yang ada tu


Kemudian, korang buat step yang sama untuk ke semua pages yang anda inginkan namun untuk page HOME, anda cuma perlu copy link blog anda dan gantikan seperti kotak link di atas.

3. Lastly, Save dan Preview hasil Pages kawan-kawan.. 

** Contoh gambaran agar lebih mudah

Maaf jika ada terdapat kesalahan, banyak perbezaan apabila membuat sendiri dengan menerangkan orang lain amat berbeza perasaannya.. Sekiranya terdapat kesilapan, bolehlah bagitahu yee.. Secepat mungkin saya perbaiki.. 

Selamat Mencuba !!

Tension?? Jom Klik <SINI>














4 comments:

Eintan Nurfuzie said...

good tutorial

faiza bunyamin said...

Selama ini la yang akak mencari cara nak buat tab menu... Penuh buat ...try n error aja...
Terima kasih berbanyak ye toturialitu ... Boe akak buat sekali lagi

nadiah izzaty said...

thank you for sharing awak ... =) . lepas nie dah lupa nak buat macam mana , boleh refer blog awak . =)

sakura 8554 said...

Sharing is Caring..hehe

 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg