Sambal Kicap
(pehhh ni kalau dapat makan dengan soto atau sup mesti terangkat beb.. cicah jemput-jemput pun sedap tau.. selalu jugak buat sambal ni)
Bahan-bahan:
- 10 biji cili padi
- 1 sudu besar bawang putih
- 1 sudu kecil gula
- 1/4 kicap manis
Cara-cara:
1. Blend kesemua bahan-bahan
Sambal Belacan
(hahhh, yang ni kalau makan dengan nasi putih je pun dah marvelous laa.. tambah-tambah makan tau)
Bahan-bahan:
- 6 biji cili merah
- 8 biji cili padi
- Jus dari 2 buah limau
- 1 kiub belacan bakar
- Garam
- 1 biji limau, dipotong dua
Cara-cara:
1. Blend cili merah dan cili padi
2. Tambah jus limau, belacan, dan garam
3. Blend sehingga sebati
4. Hidang sambal dengan sehiris limau
Sambal Hijau
(sambal ni pulak dimakan dengan nasi padang.. tengok cili dia...haihh)
Bahan-bahan:
- 1 biji tomato
- 8 biji cili hijau
- 1 sudu besar bawang putih (dicincang)
- 1 biji bawang merah (dicincang)
- Garam
- Minyak masak
Cara-cara:
1. Rebus tomato dan cili hijau.
2. Blend kasar tomato dan cili hijau.
3. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.
4. Masukkan cili hijau dan tomato.
5. Masukkan garam dan gaul sehingga sebati.
2 comments:
Sambal hijau tu memang suka, pertama rasa masa kawan saya jamu kat umahnya. Sekarang baru tahu suaminya orang jawa. Belum tengahari dah terliur ni :)
@babYpose
kannn.. tengok smabal je pun dah buat kita lapar..hehe
Post a Comment