![](https://scontent-sit4-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/12193625_1141353282544373_677683254534445923_n.jpg?oh=99fd2986d9a93dc8f5112cc909374d2c&oe=5797A0D9)
Susun sumi macam gambar kat atas
![](https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/944062_1141353339211034_4292882632224206016_n.jpg?oh=c64fdbaae83c62e66656f74e0da70d55&oe=5786FAAB&__gda__=1468358869_367824a3ba91e29e2c7272d5b13365dd)
Cara nak buat adunan putih tu ada di bawah yee
![](https://scontent-sit4-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/12321268_1141353375877697_4785875911258631294_n.jpg?oh=d1e7a3047abb8da3709255552108deeb&oe=574E080B)
![](https://scontent-sit4-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/10402870_1141353409211027_5964546209085768144_n.jpg?oh=9bd4830bb8b70973fe1876d5d82d0dc7&oe=574AD3E1)
Hasilnya.. sedap kann
PUDING SUMI versi Suhaili shamsudin
- 1 Paket Agar2 Tali 37.5g
- 8 Cawan air
- 1 1/4 Cawan gula pasir
- 1 Tin Susu Cair
- 2 Paket Sumi
- 8 Cawan air
- 1 1/4 Cawan gula pasir
- 1 Tin Susu Cair
- 2 Paket Sumi
1- Masakkan agar2 tali hingga betul2 hancur,
2 - Masukkan gula dan kacau lagi hingga gula hancur,
3 - Masukkan seketul gula batu untuk elakkan agar2 cepat berair,
4 - Masukkan susu cair dan kacau hingga sebati
5 - Perlahankan api...
6 - Sebelum tu susun sumi di dasar acuan,
7 - Masukkan agar2 sedikit demi sedikit agar sumi stabil dan melekat
8 - Boleh curahkan agar2 bila sumi dah melekat
9 - Lapiskan dengan lapisan kedua dan seterusnya..Sejukkan dalam peti ais.
2 - Masukkan gula dan kacau lagi hingga gula hancur,
3 - Masukkan seketul gula batu untuk elakkan agar2 cepat berair,
4 - Masukkan susu cair dan kacau hingga sebati
5 - Perlahankan api...
6 - Sebelum tu susun sumi di dasar acuan,
7 - Masukkan agar2 sedikit demi sedikit agar sumi stabil dan melekat
8 - Boleh curahkan agar2 bila sumi dah melekat
9 - Lapiskan dengan lapisan kedua dan seterusnya..Sejukkan dalam peti ais.
😉😉
2 comments:
waaa nampak sedapppppp
@Nurfaezah Abdullah sedap kan.. nak buat entah bila rajin nyaa..hehe
Post a Comment