Ni bahan2nya:
- bwg besar
- bwg putih
- halia muda
- limau nipis (agak2 la klau xnk masam sgt letak sebiji je)
- daun ketumbar
- cili api ikut suka
- ikan siakap (sy kukus trus dlm foil tray tu senang air manis ikan tu nti serasi dgn kuah n blh hirup)
Tumis bawang besar, bawang putih, halia muda dan cili api yang dihiris
Sambil tu, lumurkan sedikit garam halus pada ikan supaya garam dapat memasuki celah kelar
Dalam tumisan bawang tadi, masukkan setengah cawan air an biarkan sehingga mendidih. Jangan lupa tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan ikan dekat periuk kukus tapi pastikan yang air telah mendidih tau.
Tuangkan tumisan bawang tadi di atas ikan. Tambahkan juga, air perahan limau dan dan sedikit daun ketumbar.
Kukus selama 30 minit atau sehingga ikan masak..
Tadaa hasilnya, ikan siakap stim
10 comments:
sedapnya...alahai..terus rasa nak buat la...
Ya Allah sedap nya Umie. Memang favourite kot Siakap stim limau ni.
mcm dah fikir menu malam ni hehehe..sedapp
Alamak kena cuba ni ! terliur :(
makanan sihat ni! Peberet aina jugak =)
hello i'm yusrina greetings from malaysia please visit me at http://albumretro.blogspot.my/
Waaaaa sedap...sedap....sedapppp sangat....
meh la hantar ke blog saya sket...sedap nih...
masam masam pedas pedas ngan nasi panas...pehhhh
Sedapnya!!! Ni awak masak yer....fav saya ikan siakap.
yang tengok pun dah sedap, kalau rasa pehh lagi sedap tau..hehe
Cubalah yee ;)
Post a Comment