Thursday, April 21, 2016

TANDA-TANDA KEMATIAN

" TANDA-TANDA KEMATIAN "

Allah S.W.T telah memberi tanda kematian seorang muslim sejak 100 hari, 40 hari, 7 hari, 3 hari dan 1 hari menjelang kematian..

- Tanda 100 hari menjelang ajal : Selepas waktu Ashar (Di waktu Ashar karena pergantian dari terang ke gelap), kita merasa dari ujung rambut sampai kaki menggigil, getaran yang sangat kuat, lain dari biasanya. Bagi yang menyedarinya akan terasa indah di hati, namun yang tidak menyedari, tidak ada mempengaruhi apa-apa..

- Tanda 40 hari menjelang kematian : Selepas Asar, jantung berdenyut-denyut.. Daun yang bertuliskan nama kita di lauh mahfudz akan gugur.. Malaikat maut akan mengambil daun yang terdapat nama kita dan mulai mengikuti perjalanan kita sepanjang hari..

- Tanda 7 hari menjelang ajal : Akan diuji dengan sakit. Orang sakit biasanya tidak selera makan.. Tapi dengan sakit ini tiba-tiba menjadi berselera meminta makanan ini dan itu..

- Tanda 3 hari menjelang ajal : Terasa denyutan di tengah dahi. Jika tanda ini dirasa, maka berpuasalah kita agar perut kita tidak banyak najis dan memudahkan urusan orang yang memandikan kita nanti..

- Tanda 1 hari sebelum kematian : Di waktu Asar, kita merasa 1 denyutan di ubun-ubun, menandakan kita tidak sempat menemukan Asar pada esok hari.. Bagi yang khusnul khatimah (akhir yang baik) akan merasa sejuk di bahagian pusat, kemudian ke pinggang lalu ke tengkuk, maka dalam keadaan ini hendaklah kita mengucapkan 2 kalimat syahadah..

Terdapat suatu kisah, subhanAllah, Imam Al-Ghazali telah mengetahui saat kematiannya.. Beliau telah menyiapkan sendiri keperluannya, beliau sudah mandi dan berwudhu, mengkafankan dirinya, kecuali di bahagian wajah yang belum ditutup.. Kemudian, beliau memanggil saudaranya, Imam Ahmad untuk menutup wajahnya.. SubhanAllah.. Malaikat maut hanya akan menampakkan dirinya pada orang- orang yang terpilih sahaja.. Dan semoga kita menjadi hamba yang terpilih dan siap menerima kematian kapanpun dan di manapun kita berada.. Dan semoga akhir hidup kita semua Husnul Khatimah, Aamiin..

5 comments:

PeRdU cINta said...

alhamdulillah..terima kasih perkongsian ini ya...

alyachan said...

Semoga kita semua dalam lindungan Allah swt

Ain Athirah said...

perkongsian yang baik :)

♥ aiNa yaZiD ♥ said...

nice sharing dear. Thank you.... smoga saat nyawa di tarik, kita mati dalam keadaan husnul khatimah. amin.

Cik Danish said...

Mati itu Pasti.
Semoga kita semua pergi dalam husnul khatimah. Ameen.

http://cikdanishworld.blogspot.my/2016/04/set-lengkap-pengurusan-jenazah_14.html?m=0

 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg