Thursday, August 4, 2016

7 aplikasi yang boleh menyebabkan bateri telefon pintar anda cepat habis!!

Selamat pagi.. Selamat menjalani ibadah puasa yang ke 8 hari ini.. Alhamdulillah, cepat je masa berlalu tanpa sedar kan.. Sejak-sejak ni, aku payah bebenar nak up entri baru melainkan segmen-segmen dan giveaway yang dianjurkan oleh rakan blogger aku yang lain.. Terima kasih sangat-sangat sudi menjemput hiphiphorray yee.. Really touching my hearts  ..hehe


Tentu awak-awak pernah melalui masalah ini bukan.. Biarpun baru 1 atau 2 jam, anda mengecas telefon pintar anda, ia tetap akan kehabisan bateri.. Terlalu banyak punca berlakunya masalah ini.. Sama ada kecerahan cahaya yang digunakan, sentiasa aktif data atau menggunakan Wi-Fi atau aplikasi yang terdapat dalam telefon pintar anda.. Cuba anda fikirkan, apakah aplikasi yang sentiasa anda gunakan atau yang sedia ada di telefon anda..

Dengan perkongsian ini, sudah tentu kawan-kawan akan terkejut kerana banyak aplikasi yang 'menelan atau memakan' bateri telefon anda dengan senyap dan tanpa meninggalkan kesan.. Ingin tahu aplikasi apa yang menyebabkan punca berlakunya keadaan ini?? Jom saya kongsikan.

Antara aplikasi wajib yang ada bagi pemilik telefon pintar sudah tentu aplikasi yang popular. Mari kita ubah supaya bateri telefon kita dapat menyimpan bateri dengan lebih lama lagi..

1. Facebook


Seperti sedia maklum, aplikasi Facebook adalah salah satu aplikasi yang amat teruk untuk bateri anda. Ini disebabkan, aplikasi ini akan sentiasa meminta maklumat tentang peranti yang anda gunakan. Hal ini kerana ia tidak boleh dikemas kini secara automatik yang memerlukan anda mengklik "refresh" yang juga penyebab kehabisan bateri anda. 

Untuk langkah mengatasi masalah ini, anda perlu memastikan yang aplikasi Facebook yang ada di telefon pintar anda adalah versi yang paling latest kerana aplikasi Facebook telah menemui jalan penyelesaian untuk menghalang masalah ini berulang. Versi terbaru tersebut adalah pada Oktober 2015.

Adakah anda menggunakan Facebook setiap hari?? Ia sudah tentukan tapi pastikan anda telah tutup aplikasi ini sekiranya anda tidak ingin gunakannya. Untuk melakukan ini, anda perlu pergi ke tetapan peranti anda dan mencari bahagian yang membenarkan aplikasi untuk mengemas kini secara automatik di latar belakang. Untuk melakukan ini pada iPhone,Settings > General > Update Apps in the Background, dan disable the Facebook option.

Ada juga yang mengatakan dengan disable the Facebook option ini, ia dapat menjimatkan data internet anda sekiranya anda tidak meng install aplikasi Facebook di Google Play malah terus melayari Facebook menggunakan browser di telefon anda whether di Google, Opera Mini atau sebagainya.

2. Candy Crush Saga


Permainan ini mungkin berbunyi beberapa kali, kerana ia adalah permainan mudah alih yang paling banyak dimuat turun di dunia ketika ini.. Ramai orang percaya bahawa tujuan permainan ini adalah untuk menghapuskan barisan gula-gula itu, tetapi sebenarnya, terdapat motif yang tersembunyi di sebalik "Candy Crush" adalah untuk menghabiskan bateri anda sepenuhnya tanpa sedar..

Seperti permainan mudah alih King, Candy Crush mempunyai keupayaan untuk mengalirkan bateri anda semasa ia di latar belakang, di mana permainan perlu menyambung ke pelayan setiap kali anda buka dan kemudiannya untuk menentukan berapa banyak masa yang tinggal dan berapa banyak nyawa anda miliki..

Jadi bagaimana anda boleh mengelakkan Candy Crush daripada membunuh bateri anda? Nah, senang jee anda harus  menutup aplikasi sepenuhnya jika tidak menggunakan permainan ini..

3. WhatsApp Messenger


Sama seperti Facebook, WhatsApp sentiasa berjalan dan berfungsi serta sentiasa menunggu seseorang untuk menghantar messaage kepada peranti anda.. Semakin banyak aktiviti sosial yang anda lakukan, lebih cepatlah ia akan melahap (makan) ke dalam bateri anda.. Logik ke tak??

Jadi, bagaimana anda boleh berhenti daripada menjadi sebegitu agresif? Yes, seperti Facebook juga, kita hanya perlu memperbaiki fungsinya untuk berhenti bekerja di background Whatsapp dan akan menjimatkan satu tan data dan bateri telefon anda. Mengapa tidak menggunakan PC short / Mac WhatsApp sahaja untuk jimatkan bateri anda??

Jika anda suka perubahan, cuba lihat kebanyakkan pengguna kini telah beralih kepada saingan terbesar WhatsApp iaitu Telegram..

4. Twitter


Berapa kali yang anda Tweeting sehari? Jika ia banyak digunakan, maka ya, aplikasi rasmi Twitter tidak adalah perkara yang terbaik untuk bateri anda.

Jadi apa yang anda boleh lakukan? Well, bernasib baik, terdapat banyak alternatif ke aplikasi rasmi, seperti Twidere, Plume dan HootSuite, yang tidak menggunakan seberapa banyak data dan bateri sebagai aplikasi Twitter. Salah satu yang terbaik, pilihan mudah adalah untuk hanya mula menggunakan Twitter melalui pelayar internet mudah alih anda.

Jika anda tidak cukup bersedia untuk melepaskan aplikasi, anda juga boleh menghalangnya daripada berfungsi di latar belakang (dalam tetapan peranti anda) dan dengan memastikan aplikasi ditutup apabila tidak digunakan.

5. Skype


Terdapat beberapa laporan yang menunjukkan bahawa aplikasi Skype sebenarnya boleh menggunakan sehingga 30% daripada bateri mudah alih anda setiap hari semata-mata kerana ia sentiasa berfungsi  di latar belakang hanya dalam kes yang mana ada sesiapa yang membuat panggilan atau menghantar mesej kepada anda.

Terdapat banyak panduan di internet yang mencadangkan bahawa ia adalah yang terbaik untuk mengeluarkan aplikasi sepenuhnya, sebaliknya memilih untuk memilih ciri-ciri panggilan bahawa Facebook dan WhatsApp yang telah tawarkan. Seperti aplikasi lain, ia juga mungkin untuk menghentikan Skype daripada bekerja di latar belakang tetapi anda mungkin boleh terlepas panggilan dan mesej kerana anda tidak akan dapat menerima notifcations. Ini kerana tidak ramai orang menggunakan Skype untuk mesej segera lagi. Ini adalah mungkin pilihan yang berdaya maju dan mudah.

6. Google Maps


Apa-apa permohonan GPS boleh menyebabkan status bateri anda menjunam dalam masa yang singkat kerana aplikasi perlu sentiasa menyambung kepada pelayan mereka untuk mencari anda di mana sahaja. Kali ini, kita perlu menggunakan akal kita untuk menjimatkan bateri kita.

Ketika mencari bagaimana untuk mendapatkan dari A ke B, dan anda sudah tahu di mana anda akan sebelum anda berangkat, merancang laluan anda dan mengambil pukulan skrin arahan atau peta jika perlu, sebelum menutup permohonan itu sepenuhnya.

Penyelesaian lain adalah untuk tidak membenarkan apl untuk menggunakan perkhidmatan lokasi. Ya, ini mungkin kelihatan agak bercanggah, tetapi jika anda cuba untuk mencari arah untuk suatu tempat di bandar rumah anda, anda sekurang-kurangnya akan mempunyai idea kasar di mana anda berada, dan di mana anda akan. Jika anda benar-benar hilang, ia mengambil masa beberapa saat untuk mengaktifkan perkhidmatan lokasi untuk mencari dengan cepat cara anda.

7. Spotify


Spotify adalah perkhidmatan muzik streaming yang paling popular di dunia. "Streaming" adalah tidak elok untuk mana-mana jenis bateri dan ramai daripada anda akan mengalami kehabisan bateri yang agak drastik jika menggunakan aplikasi ini pada setiap hari. Terdapat dua penyelesaian yang boleh membaiki penggunaan bateri anda semasa menggunakan Spotify, tetapi untuk mencari yang mana satu adalah pilihan terbaik untuk anda, anda harus buat eksperimen sikit dengan kedua-dua cara ini.

a) Pilih untuk mendengar muzik anda menggunakan audio yang berkualiti lebih rendah. Sudah tentu, bunyi tidak akan sama, tetapi jika anda mempunyai perjalanan yang jauh ke hadapan, anda akan gembira masa tambahan ini akan memberikan anda.

b) Aktifkan pilihan Mod luar talian pada senarai main atau album kegemaran anda. Ya, ini akan mengambil beberapa memori dalaman peranti anda, tetapi anda tidak lagi akan penstriman audio. Anda juga boleh menyahaktifkan ia mudah apabila anda selesai.

Aplikasi ini bukan sahaja mempengaruhi penggunaan bateri kita malah turut melibatkan data internet kita. Ini antara penyebab kenapa data internet kita tak dapat bertahan sehingga ke akhir tempoh yang sepatutnya tanpa perlu meminta atau membayar lebih untuk mendapatkan lebih banyak data daripada pembekal mudah alih kita. 

6 comments:

Fhatin Amelia said...

cis. patutlaaa cepat abis battery... fb, whatsapp n twitter non stop >__<

ZULHILMI TEMPOYAK said...

whatsapp ngn fb tu mmg mcm wajib... ssh gak kn2..

Azlinda Azman said...

kene off tenet..huhu tapi kang..susah juga kalau off

PeRdU cINta said...

Betul...setuju..sebab kak PC pernah cuba uninstall boleh nampak beza ketahanan hayat baterinya Umie..tapi oleh sebab contohnya whatsapp tu buat masa ini keperluan..tu install semula..

Umie Yana said...

Kan.. macam umie pun selalu buka whatsapp, fb dengan twitter.. kejap je bateri dah tinggal 30%..hehe.. nak uninstall nanti mesti install balik.. nak off data susah juga

alya chan said...

semua ada, tahan lah juga bteri dalam sehari mungkin sebab tak guna fon sangat kot, selalu laptop jadi mangsa. haha

 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg