Thursday, July 21, 2016

Tutorial : Cara nak backlink url melalui gambar

Hari ni nak buat tutorial macam mana nak buat backlink kan gambar kepada sesuatu link yang kita nak.. Bukan salah pun nak kongsi ilmu ni kan.. Kebetulan ada sahabat blogger umie yang nak umie ajarkan cara nak backlink ni.. Jadi umie tolong ye kak .. Kalau ada tak faham, tanya jeee >,<

Step : 
1. Log In > Dashboard > New Post
2. Pilih gambar yang kita nak atau copy gambar daripada sesuatu segmen atau Giveaway


3. Ini adalah hasil setelah anda memilih gambar yang anda ingin atau setelah copy gambar sesuatu segmen.. Cara nak link kan url gambar kita pula yee..nampak tak box yang berwarna merah di bawah??? hah, klik box tu tau ^^

Ini gambar yang kita pilih

Ini gambar yang kita copy dan pastekan di draft kita

4. Lepas tu, muncullah gambar macam kat bawah ni pulak.. (banyak nye box.. jangan pening yee)


5. Kemudian, korang copy link yang yang korang nak backlink kan tadi dan masukkan dalam box merah di atas. Jadi hasil seperti di bawah yee

Ni step untuk copy link

Inilah hasil selepas copy and paste link tadi

6. Last step, apabila dah siap step kat atas ni.. Korang try klik gambar dan tengok sama ada kotak Link tadi ada berwarna biru jugak ke tidak seperti gambar di bawah ini..

Ini bermaksud anda dah berjaya linkkan gambar tadi.. yeahhh

Selamat mencuba.. Maaf atas segala kekurangan.. Jika ada pertanyaan, tanya jela yee ^^







7 comments:

Siqah Hussin said...

Yeayy! Thank you umie :) Nanti balik siqah cuba buat eh.. Kat ofis nie takde laptop nak cuba.. Hehe.

Haffizul Iskandar said...

wah!! bagus tutorial ni! tak pernah lagi buat..pasni, confirm akan buat. terima kasih ya!

www.ceritaejoy.com

Ceri Koko said...

Umiee terima kasih :) dulu ceri tak reti nak buat backlink url melalui gambar.. sampai sekarang pun kadang-kadang lupa cara nak buat backlink hehehe... selepas bace tutorial Umie ceri tak akan lupe lagi :)

Nurul Aini said...

wahhhh thank youuu sebelum ni tak reti pun hihihi

Afiq Rayyan said...

sangatlah berguna bile ade contest ngan GA..sume suh backlink melalui gambo pada banner..huhuuhhu

Faizal Tahir suruh terjah kat sini Raver Si Sotong Vs Hipster Bermisai Lentik

Safeni Feni said...

Wah ilmu baru tau. Gambar pun boleh buat backlink. Thanks dear.

Blog Safeni Feni

Unni Anje said...

jumpa pun peyelaisan masalh Unni setiap kali join GA.. ty awak info

 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg